01-04-2020 Pastorale brief nr. 3

Deze nieuwsbrief komt op de websites van de Gastkerk en de Dorpskerk, en u ontvangt deze per mail. We willen u vragen om voor mensen om u heen zonder internet, die deze nieuwsbrief graag willen ontvangen, deze brief te printen en langs te brengen. Denk in het bijzonder aan mensen in uw omgeving die gebruik willen maken van de boodschappendienst!

Wilt u deze nieuwsbrief zelf graag ontvangen per mail of kent u iemand die dat wil, dan kunt u het mailadres doorgeven aan: scribahervormdzuidhorn@gmail.com  of scriba@gastkerkpkn.nl. We kunnen in deze tijd helaas niet iedereen bereiken, maar samen komen we hopelijk een heel eind!

Inhoud:
Pag 2 -Pastorale brief
Pag 3 -Kerkdiensten en Klokken van hoop
Pag 4 -Diaconie: boodschappen doen (lijst op laatste pagina)
Pag 5 – Collectedoelen en Vesperboekje
Pag 6 -Gedicht en Jeugd
Pag 7 -Voor kinderen en ouders

Elke zondagmorgen is er op NPO2 om 9.20 uur een korte meditatie met zang. Ds. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, verzorgt deze meditatie. Een mooi initiatief in een tijd waar de kerkdeuren gesloten blijven!

PASTORALE BRIEF 3

Onze jongste dochter neuriede de afgelopen week telkens het liedje ‘Wij gaan voor even uit elkaar en delen nu het licht’. Ik verbaasde me erover dat ze het in haar hoofd had, want het is nu alweer een behoorlijke tijd geleden dat we in de kerk waren. Als we dit lied in de kerk zingen gaan de kinderen voor zo’n twintig minuten naar hun eigen ruimte. Voor ons allen duurt dat ‘even uit elkaar’ nu wel heel lang. Hoe vaak hebben mensen me niet verteld hoe pijnlijk het kan zijn als je door lichamelijke beperkingen niet meer in de kerk kunnen komen. Het gemis van herkenning, van ontmoeting, daarin delen wij nu allemaal. Alleen is het voor diegenen die kwetsbaar zijn zelfs nog moeilijker om anderen te ontmoeten met alle voorzorgsmaatregelen. Dagelijks zien we berichten waaruit blijkt dat dit hard nodig is. Waar is het gedeelde licht gebleven?

Waar is de kerk, de gemeente in deze tijd gebleven? Op de cartoon hierboven is dat mooi weergegeven: de kerk is waar Gods mensen zijn. ‘Het gebouw is dicht. De kerk is open’ las ik elders. Het gebouw is natuurlijk niet het belangrijkste, maar (alleen) digitaal en telefonisch contact is ook niet alles. De Griekse woorden die verwijzen naar de geloofsgemeenschap, ekklesia en koinonia laten dat zien. Ekklesia komt van bijeenroepen, vergaderen. Koinonia van delen, kortweg: deel hebben aan Hem en deel hebben aan elkaar. In Handelingen 2, over de vroege christelijke gemeente, staat dat de mensen elke dag bij elkaar kwamen, om te bidden, brood te delen en God te loven (Handelingen 2:46-47). In de kern is gemeente zijn ontmoeten, verbonden zijn.

Niet voor niets zijn veel predikanten in deze tijd op zoek naar manieren om contact en ontmoeting op andere manieren te organiseren. Bellen en appen in plaats van bezoeken. Elkaar zien met een videochat, de  klokken luiden als teken van hoop, mooie teksten en liederen delen. Maar we lopen ook tegen grenzen aan. Niet iedereen heeft internet. En wat is een eredienst zonder samenzang? Wat is het avondmaal zonder te kunnen delen? Troostrijk vond ik de gedachte in Trouw: ‘De opgestane Heer is niet alleen maar bij ons als het ons lukt slim om de crisis heen te werken – integendeel: in het Paasverhaal is God juist aanwezig bij mensen die lijden, in nood zijn en gemis ervaren’. Dat gemis ervaren we nu waarschijnlijk allemaal en dat gemis mogen we ook ontmoeten. Het is pijnlijk niet bij elkaar te kunnen komen. Helemaal wanneer we horen over mensen met corona die eenzaam moeten sterven. Een hand vasthouden zegt vaak zoveel méér dan woorden alleen.

Deze situatie vraagt om andere vormen van ritualiteit en vieren dan we gewend zijn. Eerder een korte meditatie dan een hele eredienst. En misschien is het beter om het geen eredienst te noemen, maar bijvoorbeeld een Lichtbericht. ‘Dat licht vertelt ons iets van God, op Hem zijn wij gericht. Straks zoeken wij elkaar weer op en elk heeft zijn verhaal. Het licht verbindt ons met elkaar: het is voor allemaal’, zo gaat het kinderliedje verder. Gemeente zijn zit hem in alle kleine lichtjes, acties, belletjes, mailtjes, pogingen elkaar te ontmoeten. Zo kan het licht ondanks alles groter worden, waar liefde gedeeld wordt. Ook al zijn we niet even, maar lang uit elkaar, we blijven met elkaar verbonden. We mogen ons gedragen weten door Hem, die Licht en Leven is en weten dat de Eeuwige, de God van Abraham, Izaak, en Jacob, van Mirjam, Ruth en Maria, Zijn licht over jou, mij, en over ons allen doet stralen en ons vrede geeft. Mogen wij ons sterker dan ooit door die vrede met elkaar verbonden weten.

Ds. Annemiek Boonstra, Ds. Peter van Ool en Ds. Hester Wouda

Hebt u zelf belangrijk nieuws voor deze Nieuwsbrief? Stuur het dan voor dinsdag 8 april 19.00 uur op naar het redactieadres: kopijdedorpsgast@gmail.com

Kerkdiensten

Iedere zondag wordt er in deze tijd vanuit het landelijke dienstencentrum een meditatie uitgezonden om 9:20 uur op NPO2. Het zijn mooie toepasselijke vieringen als alternatief voor de afgelaste lokale vieringen.

Veel kerken zenden ook vanuit de eigen kerk diensten of vieringen uit. Het moderamen en de predikanten hebben besloten om op eerste Paasdag ook vanuit onze kerken in Zuidhorn een verkorte viering te maken met beeld en geluid. We denken aan een video met fragmenten uit beide kerken, niet te lang, met muziek, orgelspel, een lezing, overdenking of andere elementen. Het is natuurlijk zoeken naar hoe dit het beste kan, qua verspreiding en technisch gezien. Daarom zullen we dit experiment na Pasen evalueren om te kijken hoe we hiermee verder gaan.

Van de paascyclus (Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag) wordt een verkorte huisliturgie gemaakt, zodat u deze thuis kunt volgen. We onderzoeken de mogelijkheid om dit samen te doen via Zoom. In de volgende nieuwsbrief volgt hierover meer informatie.

Het koffiedrinken via Zoom werkt verrassend tot nu toe! Omdat we geen ‘agendapunten’ hebben zoals bij een digitale vergadering heeft het toch iets weg van een ongedwongen ontmoeting. We willen dit de komende zondagen daarom blijven doen. Vanwege de privacy zal de link hiervoor alleen in de nieuwsbrief komen te staan en niet meer op de website.

Klokken van hoop gaan door

Aanstaande woensdag 1 april is de derde luiding van ‘klokken van hoop en troost’. Tussen 19:00 en 19:15 uur luiden de klokken van de Dorpskerk namens beide gemeenten om in deze onzekere tijd een boodschap van bemoediging, hoop en troost te verspreiden. We verlengen deze actie tot eind april, aangezien de maatregelen van het kabinet zijn verlengd. Eind april zal dus weer bekeken worden of het nodig is om de klokken van hoop en troost in de maand mei te luiden.

We luiden de klokken als hoopvol teken dat we samen de Coronacrisis kunnen doorstaan en dat we hoopvol durven uitzien naar betere tijden voor ons allemaal. Als troostvol geluid voor allen die rouwen om slachtoffers van het Coronavirus en voor allen die het lastig vinden om thuis deze weken door te komen. En we luiden de klokken als boodschap aan alle werkers in vitale beroepen: we waarderen hun inzet en zijn dankbaar voor wat zij voor ons land betekenen. In het bijzonder denken we hierbij aan de hulpverleners die dag aan dag klaar staan om medemensen te helpen.

Stand van zaken boodschappendienst

Zoals iedereen in de pastorale brief heeft kunnen lezen hebben we (diaconie Gastkerk en Dorpskerk) een boodschappendienst georganiseerd voor mensen waarvoor het lastig is boodschappen te doen in tijden van corona.

Er hebben zich 8 personen gemeld als vrijwilliger om boodschappen te halen en te bezorgen, dus genoeg om iedereen te helpen die daar behoefte aan heeft. Inmiddels hebben we voor een aantal mensen boodschappen gehaald. Iemand die graag wil dat er boodschappen voor hem of haar worden gehaald belt Anna of Anke en zij schakelen een vrijwilliger in die dat voor hen gaat doen. Het systeem zoals we dat hebben bedacht werkt prima, met het boodschappenformulier, het voorschieten van de betaling en het terug betalen van de vrijwilliger.

Maak dus gerust gebruik van deze dienst, want er zijn genoeg vrijwilligers die dit graag voor u doen. Lees even, in de pastorale brief, hoe het werkt en over het algemeen heeft u dezelfde dag nog de boodschappen in huis.

Met vriendelijke groet namens beide diaconieën,

Anna de Vries en Anke Brandsen

Procedure:

Gemeenteleden die tijdens de corona-epidemie niet zelf voor boodschappen kunnen zorgen, kunnen gebruik maken van de hulp van vrijwilligers.

Betrokkenen kunnen bellen met één van de genoemde diakenen in de pastorale brief. (Anna de Vries 0646347999 of Anke Brandsen 0619632678)

De diaken schakelt één van de vrijwilligers in.

De vrijwilliger brengt één of meer formulieren naar het gemeentelid die graag geholpen wil worden.

Gemeentelid vult boodschappenlijst in die daarna wordt opgehaald door de vrijwilliger. (Je kunt ook de digitale lijst zelf printen en invullen)

De vrijwilliger haalt de boodschappen en betaalt deze met eigen bankpas.

De vrijwilliger maakt een kopie van de kassabon en noteert daarop de naam van het gemeentelid en bewaart deze zodat kan worden gecontroleerd of het gemeentelid het voorgeschoten bedrag terug betaald.

De vrijwilliger levert de boodschappen af met het ingevulde formulier en kassabon.( Je kunt ook een paar formulieren achterlaten voor een volgende keer)

Bij eventuele vragen of problemen kan de vrijwilliger één van de diakenen inschakelen (Anne de Vries 0646347999 / Anke Brandsen 0619632678)

 

 

 

 

 

 

 

Collectedoelen zondag 5 april 2020 (Palmpasen)

De collectedoelen voor deze zondag staan hieronder vermeld. Er vinden (in ieder geval) tot 1 juni geen kerkdiensten plaats en daarom zijn er ook geen fysieke collecten. Echter de doelen waarvoor we collecteren behouden onze aandacht en zorg, zeker ook in deze moeilijke periode. Vandaar dat bij de doelen de bankrekeningnummers worden weergegeven waarop u uw gift kunt overmaken.

  1. Het doel van de eerste collecte is de diaconie. De centrale taak van de diaconie is in en buiten de gemeente op te komen voor mensen die in de knel zitten, waarbij geen grenzen gelden. Zowel mensen dichtbij als ver weg worden gesteund.

U kunt uw gift overmaken via NL 89 RABO 0375 8665 66 (Diaconie Hervormde Gemeente Zuidhorn) of NL22 RABO 0375 8245 10 (Diaconie Gastkerk Zuidhorn).

  1. Het doel van de tweede collecte is PKN Jeugdwerk JOP. JOP staat voor Jong Protestant, het Jeugdwerk van de Protestantse Kerk. We brengen geld bijeen voor het werk van JOP, zodat JOP kan doorgaan met het blijven ontwikkelen van verrassende en uitdagende werkvormen om jongeren bij de kerk te betrekken. Een voorbeeld is de PaasChallenge, een spel met ‘Wie-is-de-mol’-achtige elementen. JOP ontwikkelde dit spel omdat veel christelijke jongeren het paasverhaal al vaak gehoord hebben gehoord, maar de boodschap van Pasen mogelijk niet altijd bij hen aankomt. Tijdens de PaasChallenge krijgen de jongeren te maken met emoties als achterdocht, eenzaamheid en vermoeidheid. De PaasChallenge werd in 2018 voor het eerst gehouden en was meteen een groot succes: er deden bijna 2.000 jongeren van maar liefst 150 jeugdgroepen uit heel Nederland mee.

U kunt uw gift overmaken via NL 52 ABNA 041 41 41 415 t.n.v. Jeugdwerk Protestantse Kerk o.v.v. collecte 40dagentijd.

 

VesperBOEKje ‘Kijk niet weg’

Van de vespers in de Stille Week die gehouden zouden worden op maandag 6, dinsdag 7 en woensdag 8 april, is door de voorbereidingsgroep een prachtig Vesperboekje gemaakt. De titel is ‘Kijk niet weg’. Dit boekje kunt u vinden op de website van de Raad van Kerken Zuidhorn: www.raadvankerkenzuidhorn.nl. Daarnaast is een beperkt aantal boekjes geprint. Heeft u aangegeven dat u zo’n boekje wilt ontvangen, dan wordt het boekje deze week bij u langs gebracht. Wilt u het vesperboekje ook op papier ontvangen dan kunt u dat doorgeven aan:

Jannie Werksma (Gastkerk): 06-37164158

Paulien van den Andel (Dorpskerk): 0594-505829

 

 

Eerste bloei

Ik zie haar eerste bloei
nog op het kale hout
en vraag bezorgd
vanwaar die vroege groei
de nachten nog zo koud
de boom zegt niets
maar bloeit mij aan
alsof haar  zachte kracht
de strengste vorsten
zal weerstaan
ook deze nacht.

Corja Menken – Bekius

Beste jongeren,

Wat zal dit ook voor jullie een raar gevoel zijn. Eerst lijkt het misschien leuk om niet naar school te hoeven, maar we kunnen ons voorstellen dat je je vrienden al snel mist. Daarbij kan het ook best wennen zijn om van afstand les te krijgen en je huiswerk te moeten maken.  Je kunt niet lekker met elkaar chillen en niet naar de Vrijthof. Samen met de jeugdouderlingen gaan we kijken of we een hang-out kunnen organiseren, zodat we horen hoe het met iedereen is.

We weten dat jullie erg creatief zijn en daarom lijkt het ons leuk als jullie mee gaan doen met de ‘Paasviering’ die we gaan maken en online zetten. Dus als je kunt zingen, een gedicht wilt voorlezen of iets wilt vertellen, maak dan een filmpje met je smartphone en stuur dit op naar de jeugdouderlingen.

Wie weet gaan jullie ook nog meedoen met het Paasspel van JOP! De jeugdouderlingen zijn ook daar mee aan de slag.

In deze tijd is het in ieder geval belangrijk om met elkaar in contact te blijven.

Als jullie met een van de predikanten willen praten, kan dit natuurlijk altijd. Stuur even een appje of een face time verzoek.

Voor nu heel veel succes en tot gauw!

 

 

 

 

 

 

 

Voor kinderen en ouders: digitaal palmpasen vieren

Hallo jongens en meisjes,

As. zondag 5 april is het Palmpasen. Zoom je mee met de digitale kindernevendienst? Klik daarvoor om 10:00 uur op de volgende link: https://us04web.zoom.us/j/684904194. De ‘Meeting ID’ in Zoom is: 684 904 194. Van 10:00 tot 10:15 uur zullen we daar samen verhaal van Palmpasen lezen met plaatjes. Van 10:15 tot 11:00 uur blijven we op Zoom ‘aan de lijn’ met elkaar en maken we ‘samen’ thuis een Palmpasenstok! Om 11:00 uur komen er ook volwassenen bij op Zoom voor het digitale koffie drinken. Dan kun je je versierde Palmpasenstok meteen laten zien!

Voor ouders is het handig van te voren te bedenken welke knutselspullen, snoepjes en chips je nodig hebt. Hier staat een superleuk filmpje met een hele eenvoudige manier waarop je dit kunt doen:

https://www.youtube.com/watch?v=uxiy9Rkwo0s&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3oEdsSF1NTw4KBziRFY1rQhu49o1FFsoulqeoZo3QqhVD1ow88k_PmiMk

Als je geen latjes in huis hebt kunnen de kinderen deze week buiten twee stokken zoeken (zoals op het filmpje). Als je tijd hebt kun je een broodhaantje bakken, maar je kunt ook een kleurplaat van een haan op internet zoeken, uitprinten en zondag inkleuren.

Als we zondag helemaal klaar zijn dan zou het leuk zijn als je een mooie foto van jezelf met je Palmpasenstok kunt maken en mailen aan: h.j.wouda@gmail.com. Dan maak ik er een mooie digitale optocht van in de volgende nieuwsbrief voor alle mensen die niet op Zoom waren! Ook kun je je stok natuurlijk voor het raam zetten of buiten, of je kunt hem door het raam laten zien aan iemand die geen bezoek mag krijgen. Om in de sfeer te komen hieronder nog een paar foto’s van vorig jaar. Graag tot ziens zondag op zoom!

Hester Wouda

 

 

 

Boodschappenlijst                                              Datum:____/_____/2020

Naam:_______________________________

Straat:_______________________________

Woonplaats:__________________________

Telefoonnummer:______________________

Boodschappen:

01__________________________     11___________________________

02__________________________     12___________________________

03________________________          13___________________________

04__________________________     14___________________________

05__________________________     15___________________________

06__________________________     16___________________________

07__________________________     17___________________________

08__________________________     18___________________________

09__________________________     19___________________________

10__________________________     20___________________________

Invullen door vrijwilliger

Graag €_____,____  (zie ook aangehechte kassabon) overmaken op:

Rek.no.:_____________________________t.n.v._____________________

Eventuele opmerkingen:_________________________________________

_____________________________________________________________