25-03-2020 Pastorale brief nr. 2

Beste gemeenteleden,

In deze nieuwsbrief willen we elkaar bemoedigen in deze tijd van crisis en op de hoogte houden van de ontwikkelingen in de Gastkerk en Dorpskerk. In deze nieuwsbrief:
– Pastorale brief
– Vespers en kerkdiensten
– Van de diaconie: procedure boodschappen, oproep voedselbank en digitaal collecteren
– ZWO
– Klokken van hoop
– Bericht voor kinderen en ouders

Vanwege de nieuwe richtlijnen en maatregelen is besloten dat volgende week de Dorpsgast helaas niet zal verschijnen. In plaats daarvan zal er volgende week weer een Nieuwsbrief verschijnen. Deze nieuwsbrief komt op de websites van de Gastkerk en de Dorpskerk, en u ontvangt deze per mail. We willen u vragen om voor mensen om u heen zonder internet, die deze nieuwsbrief graag willen ontvangen, deze brief te printen en langs te brengen. Denk in het bijzonder aan mensen in uw omgeving die gebruik willen maken van de boodschappendienst!
Wilt u deze nieuwsbrief zelf graag ontvangen per mail of kent u iemand die dat wil, dan kunt u het mailadres doorgeven aan: scribahervormdzuidhorn@gmail.com of scriba@gastkerkpkn.nl. We kunnen in deze tijd helaas niet iedereen bereiken, maar samen komen we hopelijk een heel eind!
Hartelijke groeten,
de redactie van de Dorpsgast

Hebt u zelf belangrijk nieuws voor deze Nieuwsbrief? Stuur het dan voor dinsdag 31 maart 19.00 uur op naar het redactieadres: kopijdedorpsgast@gmail.com

PASTORALE BRIEF 2 Het nog jonge kalenderjaar 2020 is een uiterst merkwaardig jaar aan het worden. De crisis rondom het coronavirus heeft zich vanuit China wereldwijd steeds verder uitgebreid. Er is inmiddels sprake van een pandemie. Het is misschien wel de meest ingrijpende pandemie sinds de Spaanse Griep, ruim een eeuw geleden. In steeds meer landen worden ingrijpende preventieve maatregelen genomen, om te voorkomen, dat de gezondheidszorg overbelast

24 maart 2020

zal raken. Sinds 27 februari 2020 worden er ook in Nederland besmettingen geconstateerd, en zijn er al tientallen Nederlanders aan de nieuwe longziekte overleden. Inmiddels is de impact van de pandemie op de Nederlandse samenleving onmiskenbaar groot. De rijksoverheid heeft sinds 9 maart 2020 steeds ingrijpendere preventieve maatregelen genomen en opgelegd. Inmiddels zijn alle scholen en horecagelegenheiden voor bepaalde tijd gesloten. Het sociale leven ligt grotendeels stil. Voor mensen van tegenwoordig is dit ongekend. Net als andere instanties en organisaties doen ook de kerken inmiddels het nodige aan preventie. Het begon simpelweg met het achterwege laten van het gebruikelijke handen schudden na afloop van de zondagsviering. Daarna volgde het afgelasten van kerkdiensten en vergaderingen tot 6 april 2020, of – zo nodig – tot een latere datum. Vervolgens kwam ook het advies van de PKN aan predikanten en kerkelijk werkenden om tijdelijk geen fysiek bezoekwerk te doen, opdat zij geen verspreiders van de ziekte zouden worden. Dit betekent dat voorlopig alle pastorale contacten telefonisch of via e-mail onderhouden dienen te worden. Omwille van de doorgang van het pastorale contact hebben de drie predikanten van de federatie in Zuidhorn daarop besloten – voor de duur van de coronacrisis – zoveel mogelijk tijdens alle kantooruren van alle werkdagen telefonisch bereikbaar te zijn. (Bel of mail gerust!)
Begrijpelijkerwijze maakt menigeen zich grote zorgen. Die zorgen mogen we aan de Heer, onze God, toevertrouwen. Hij is er altijd voor ons, en Hij begeleidt ons ook door deze crisis heen. Laten we tot Hem bidden:
• voor al de zieken, met name voor hen die getroffen zijn door het coronavirus, dat zij de fysieke en mentale kracht zullen ontvangen, die zij nodig hebben om de ziekteperiode te doorstaan;
• voor de nabestaanden van degenen die aan de gevolgen van de ziekte overleden zijn;
• voor de artsen, verpleegkundigen en andere professionals in de gezondheidszorg, dat zij hun werk goed zullen kunnen blijven doen;
• voor de virologen, dat zij spoedig een vaccin en medicijnen tegen het coronavirus zullen kunnen ontwikkelen;
• voor bestuurders en leidinggevenden, dat zij adequate maatregelen blijven nemen, om de pandemie af te remmen en in te dammen.
In aansluiting bij dit gebed zouden we Psalm 27, “Mijn licht, mijn heil is Hij, mijn God en Here!”, kunnen lezen of zingen.
Pasen komt eraan. Of we het Paasfeest gezamenlijk, in een publieke, kerkelijke eredienst zullen kunnen vieren, weten we nu nog niet. Maar één ding is zeker: Het wordt Pasen! Dat kan ook door het coronavirus niet tegengehouden worden. En dat is maar goed ook.
Op weg naar Pasen kunnen we het gemeenteleven op creatieve wijze in stand houden. Wij kunnen nog steeds op velerlei wijze solidair zijn. We kunnen elkaar nabijheid en steun bieden door bijvoorbeeld elkaar eens vaker te bellen of te mailen en door eens een aantal kaartjes te sturen naar mensen aan wie wij denken.
Mogen het licht, de vreugde en de hoop van Pasen sterker zijn dan de schaduw die de coronacrisis dit jaar over de wereld werpt.

Vriendelijke groeten, Ds. Annemiek Boonstra, Ds. Hester Wouda en Ds. Peter van Ool

VESPERS
De Vespers in de Goede Week (6, 7 en 8 april) zullen dit jaar niet in de parochie plaatsvinden. Ze waren wel al voorbereid vanuit de Raad van Kerken Zuidhorn. Wanneer u de Vespers van de Goede Week op papier zou willen ontvangen om toch vanuit huis een gebedsgemeenschap in deze bijzondere dagen te vormen, dan kunt u contact opnemen met Aram Kooistra, telefoonnummer 06-25406312 of mail aramani82@hotmail.com.

KERKDIENSTEN

Zolang er vanwege deze crisis geen kerkdiensten in de eigen gemeente gehouden worden, verwijzen wij u graag naar het liturgische aanbod vanuit de landelijke kerk. Via de website www.protestantsekerk.nl en via de televisie zal de PKN voorzien in meditaties als alternatief voor de afgelaste lokale vieringen. Omdat duidelijk geworden is dat de huidige situatie blijft bestaan tot 1 juni, wordt er overlegd over de mogelijkheden om ook vanuit de eigen gemeenten op zondag alternatieven aan te bieden.
Afgelopen zondag hebben we met ongeveer zestien gemeenteleden koffie gedronken via Zoom. Het was fijn om elkaar even te zien en te horen hoe het gaat bij iedereen. Het werkte nog niet vlekkeloos, maar we proberen het contact iedere keer te verbeteren en de groep koffiedrinkers uit te breiden. We willen dit de komende zondag daarom graag weer met elkaar doen. Je kunt meedoen door zondag 29 maart om 11:00 uur op de volgende link te klikken:
https://us04web.zoom.us/j/426626146. Doe dit liefst vanaf een computer of laptop (telefoon werkt meestal minder goed). Er wordt gevraagd om ZOOM te downloaden. Doe dit en vul uw naam in als er om wordt gevraagd. Zet beeld en geluid aan (staat in de balk onderin het programma)

VAN DE DIACONIE AANBOD HULP DIACONIE EN WIJKTEAMS
In deze vanwege het corona-virus spannende en onzekere tijd willen de leden van de diaconie en van de wijkteams er graag voor de medemens zijn, vooral voor de ouderen, maar ook voor hen die door (chronische) ziekte een verhoogd risico lopen. Wij willen daarom graag onze hulp aanbieden. Wij kunnen ons voorstellen dat mensen het nu spannend/lastig vinden om de deur uit te gaan. Wij bezorgen dan ook graag uw boodschappen onder het motto: “Heb uw naaste lief zoals u zelf.” (Marcus 12:31). Als u hiervan gebruik wilt maken, kunt u contact opnemen met: 06-46347999 (Anna de Vries) of 06-19632678 (Anke Brandsen).


We nemen uw boodschappenlijstje telefonisch aan. We vragen u een kratje of enkele tassen voor de voordeur te zetten. We spreken af hoe laat we de boodschappen bezorgen en zetten het voor uw deur. Er wordt gepaste afstand gehouden en de bezorgers letten op hun hygiëne. Er wordt niet bezorgd wanneer bezorgers zich niet fit voelen. We hopen zo iets voor elkaar te kunnen betekenen. Als er nog andere vragen rijzen in deze bijzondere tijd, bijvoorbeeld wanneer u zich eenzaam voelt nu u de deur niet meer uitgaat, belt u dan gerust, dan kunnen we met u kijken hoe we daar op afstand op kunnen reageren. Wat betreft de betaling van de boodschappen het volgende. De boodschappen zullen eerst voorgeschoten worden; u kunt daarna het bedrag overmaken op: – Diaconie Gastkerk Zuidhorn: NL22 RABO 0375 8245 10; of – Diaconie Hervormde Gemeente Zuidhorn: NL 89 RABO 0375 8665 66. Procedure boodschappen doen voor een ander: Gemeenteleden die tijdens de corona-epidemie niet zelf voor boodschappen kunnen zorgen, kunnen gebruik maken van de hulp van vrijwilligers. Betrokkenen kunnen bellen met één van de genoemde diakenen in de pastorale brief. (Anna de Vries 0646347999 of Anke Brandsen 0619632678) De diaken schakelt één van de vrijwilligers in. De vrijwilliger brengt één of meer formulieren naar het gemeentelid die graag geholpen wil worden. (Formulier kan gedownload worden van de beide websites) Gemeentelid vult boodschappenlijst in die daarna wordt opgehaald door de vrijwilliger. (Je kunt ook de digitale lijst zelf printen en invullen) De vrijwilliger haalt de boodschappen en betaalt deze met eigen bankpas. De vrijwilliger maakt een kopie van de kassabon en noteert daarop de naam van het gemeentelid en bewaart deze zodat kan worden gecontroleerd of het gemeentelid het voorgeschoten bedrag terug betaald. De vrijwilliger levert de boodschappen af met het ingevulde formulier en kassabon.( Je kunt ook een paar formulieren achterlaten voor een volgende keer) Bij eventuele vragen of problemen kan de vrijwilliger één van de diakenen inschakelen (Anne de Vries 0646347999 / Anke Brandsen 0619632678) VOEDSELBANK WESTERKWARTIER Het motto voor de maand APRlL is: “LET EEN BEETJE OP ELKAAR” Juist in deze tijd waarin er door Corona angst is en ook bezorgdheid en verdriet, is het goed om nog meer naar elkaar om te zien en te delen. Het zal geen nieuws zijn dat het werk van de Voedselbank broodnodig blijft, zeker nu! Vanuit de kerken bieden wij al jaren de mogelijkheid om voedsel in te zamelen en via collectes geld te doneren. In deze tijden, van beperkt fysiek contact, gaat de voorkeur uit om een donatie te doen aan de Voedselbank Westerkwartier. Giften zijn welkom op bankrekening NL 47 RABO 0122 2560 69 ten name van Stichting

Voedselbank Westerkwartier.
Ondanks het sluiten van de kerken, willen we u naast de mogelijkheid van het doneren de mogelijkheid bieden om producten te blijven inleveren voor de Voedselbank Westerkwartier. U kunt daarvoor contact opnemen met diakenen Chantal (06-55874789) of Annet (06-55900899). Zij maken dan met u de afspraak om deze producten bij u thuis op te halen of dat u ze brengt bij één van hen. Er zal voldoende afstand worden gehouden tussen u en de diaken. De diaken zal dan zorgen dat de producten worden bezorgd bij de Voedselbank Westerkwartier. De Voedselbank Westerkwartier vraagt in deze tijden vooral om houdbare (koffie-)melk en groeten in blik of pot. Hartelijk dank voor uw medewerking! COLLECTEDOELEN
Ten slotte de collectedoelen voor de komende periode. Er vinden tot 1 juni geen kerkdiensten plaats en daarom ook geen collecten. Echter de doelen waarvoor we collecteren behouden onze aandacht en zorg, zeker ook in deze moeilijke periode. Vandaar dat we de collectedoelen van de komende zondag in de nieuwsbrieven zullen noemen, met daarbij de bankrekeningnummers waarop u uw gift kunt overmaken.
Zondag 29 maart (5e zondag van de 40-dagentijd)
De opbrengst van de eerste collecte is in beide kerken bestemd voor KIA Werelddiaconaat (Ghana) Ghana is een West-Afrikaans land in ontwikkeling, maar de verschillen tussen noord en zuid zijn nog groot. In de dorpen in het droge noorden is het bestaan hard, is het onderwijs niet altijd goed en hebben jongeren weinig kans op werk. Kerk In Aktie helpt jongeren om hun mogelijkheden te ontwikkelen, door het bieden van onderwijs in combinatie met het begeleiden van het opstarten van een bedrijf. Kijk voor meer informatie op www.kerkinactie.nl/straatmeisjesghana. IBAN NL 89 ABNA 0457 457 457 t.n.v. Kerk in Actie te Utrecht o.v.v. straatmeisjes Ghana of doneer online.
Over de opbrengst van de tweede collecte in beide kerken beslist het college van kerkrentmeesters, dat de financiën, goederen en gebouwen van de gemeente beheert. Het doel van het college van kerkrentmeesters is, in materieel opzicht, voorwaarden te scheppen op basis waarvan het kerkelijk leven zich optimaal kan ontplooien. Daarnaast heeft het college een taak ten aanzien van het in goede staat bewaren van het in en om het kerkgebouw aanwezige cultuurgoed. U kunt uw gift overmaken op: NL 33 RABO 0375 8144 18 (Ned. Hervormde gem. Zuidhorn) of NL 56 RABO 0375 8044 98 (Geref. Kerk PKN Zuidhorn).
Met een hartelijke groet,
namens de gezamenlijke diaconie van Dorpskerk en Gastkerk,
Hanny Schutte-Veenstra
BERICHT VAN DE ZWO-COMMISSIE
Het project SAVE Op de eerste zondag van de veertigdagentijd is het project Save tijdens de gezamenlijke kerkdienst in de Gastkerk gepresenteerd. Het project geeft ondersteuning aan kinderen in India die niet naar school kunnen omdat ze in naaiateliers werken.

Door middel van de vastenkaart wilden we proberen soberder te leven en daarmee geld te sparen voor het project SAVE. De kinderen van de kindernevendienst hebben een spaardoosje gemaakt waarin ze tijdens de vastenperiode kunnen sparen. Het was de bedoeling om tijdens de Paasdiensten in de Dorpskerk en de Gastkerk de opbrengst in te zamelen. Zo het er nu naar uitziet, zullen de “gewone” kerkdiensten en paasdiensten niet doorgaan. Het project SAVE loopt echter wel door. Het zou mooi zijn als we tijdens de vastenperiode toch een mooi bedrag kunnen sparen. Het geld kan overgemaakt worden naar de diaconie onder vermelding “opbrengst vastenperiode voor het project SAVE”. Rekeningnr. diaconie Dorpskerk: NL 89 RABO 0375 8665 66. Rekeningnr. diaconie Gastkerk: NL 22 RABO 0375 8245 10. Op deze wijze steunen we ondanks de coronacrisis, toch de kinderen in de knel in India. Namens de ZWO commissie, Rien de Jonge

KLOKKEN VAN HOOP
Net als afgelopen woensdag zullen op woensdag 25 maart en woensdag 1 april tussen 19:00 en 19:15 uur de klokken luiden van de Dorpskerk in Zuidhorn als teken van troost en hoop. Hiermee sluit de Protestantse Kerk in Zuidhorn aan bij de landelijke actie van de Raad van Kerken in Nederland om in deze onzekere tijd een boodschap van bemoediging, hoop en troost te verspreiden. Ook al staan de kerken leeg, de boodschap van geloof, hoop en liefde blijven we verspreiden op andere manieren.
VOOR KINDEREN EN OUDERS Hallo jongens en meisjes, Hebben jullie nu ook allemaal een digi-juf of -meester? Hopelijk lukt het thuis om je huiswerk te maken en leuke dingen te verzinnen om te doen. Het is voor iedereen heel erg wennen, niet spelen met klasgenoten en je ouders als juf of meester. Ik vind het heel knap hoe jullie allemaal thuis bezig zijn. Ik zie op facebook allemaal mooie berichten van kinderen die kaarten maken voor ouderen die geen bezoek mogen ontvangen. En opa’s en oma’s die voor jarige kinderen door het raam heen zingen! De school is dicht en de kerk ook. Dus ook de dominees zijn nu digi-domi’s geworden! Ik leer veel over internet en computers, maar kijk er naar uit om iedereen weer te zien. Gelukkig kunnen we nog wel bellen of kaartjes sturen. Elsa heeft een actie bedacht voor de ouderen en zieken uit de gemeenten die de deur niet uit kunnen of durven. Voor hen kun je een brief, kaartje of tekening maken. Doe je mee? Je kunt er kort iets op schrijven en je naam erbij zetten. Op de kaart moet geen naam staan, maar bijv. ‘Hallo gemeentelid’ o.i.d. Je kunt er ook meerdere maken. Lever ze voor vrijdag 18:00 uur in bij: – Noordhorn: Marco Kooi, Meidoornstraat 22. – Zuidhorn : Peter Klamer, Waterbies 6. – of Oostergast: Elsa Hoeksema Spicastraat 9. Op deze adressen staat een doos bij de deur waar je het in kunt doen. Elsa, Marco en Peter proberen ze dan volgend weekend rond te brengen.

Het is natuurlijk ook alweer bijna Palmpasen. Op zondag 5 april zouden we de intocht van Jezus in Jeruzalem vieren met een optocht van Palmpasenstokken door de kerk. Maar dit jaar kunnen we niet naar de kerk gaan en zal er dus geen optocht zijn. Daarom lijkt het ons mooi om een optocht te maken van foto’s. Een optocht die we kunnen delen, via facebook, de website, de appgroep en ten slotte in het kerkblad. Zo zijn we toch verbonden. De bedoeling is dat je thuis een mooie palmpaasstok maakt. Als het mooi weer is kun je je palmpaasstok ook in de tuin zetten of op een balkon. En als het regent in de vensterbank voor het raam. Zo kan iedereen de stokken zien en is het toch Palmpasen. In de brief komt een uitleg hoe je thuis een Palmpasenstok kunt maken. Voor ouders: er zijn allerlei mooie methoden om thuis mee aan de slag te gaan (als je nog puf hebt ): – iedere dag een online programma rond een bijbelverhaal: https://creatiefkinderwerk.nl/ – mini-viering voor thuis: https://www.geloventhuis.nl/2020/niet-wegdoen/bidden-en-vieren/viering-22-maart.html – bijbel basics via de NBG voor materiaal op zondag Ouders die nog niet in de whatsappgroep ‘Ouders KND’ staan en ook via deze weg graag verbonden willen blijven, kunnen dat doorgeven aan Karin de Boer: 06-20195383. Hester Wouda

Ik ben
Ik ben voor jou een nieuwe naam.
Ik ben je God en hiervandaan
ga’k als je schaduw met je mee
door de woestijn en door de zee.
Ik ben er als het leven lacht.
Ik ben er voor je in de nacht.
Ik ben er in je hoogste lied.
Ik ben er als je ‘t niet meer ziet.
Ik ben de weg waarop je gaat.
Ik ben er zelfs ten einde raad.
Ik ben gegeven als je brood.
Ik ben in leven en in dood
je vriend.
uit: ‘Je glimlach is een brug’, Kwintessens