17-03-2020 Pastorale brief nr. 1

17 maart 2020


Beste gemeenteleden,

In deze bijzondere en moeilijke tijden willen we graag zoveel als mogelijk contact met elkaar houden. Het is fijn om samen als collega’s te kunnen overleggen. Wij hebben enkele keren per week overleg via een telefonisch groepsgesprek. We willen natuurlijk ook graag met u en jou als gemeenteleden zoveel mogelijke (pastoraal) contact houden.

Pastoraat:
Het pastoraat kan doorgang vinden via de telefoon. De pastorale contacten die er zijn zullen we aanhouden door u te bellen. Er zijn ook mensen in beide gemeenten die we nog niet ontmoet hebben. Ook hen proberen we te bellen. Kent u iemand die een telefoontje op prijs stelt, dan horen we het graag. Daarnaast kan ieder gemeentelid dat graag contact wil, even wil praten of pastorale vragen heeft de drie predikanten bellen, zo mogelijk tijdens kantooruren.
Ds. Hester Wouda: 06-19704879
Ds. Peter van Ool: 06-13639611
Ds. Annemiek Boonstra: 06-17585987/ 050-5797636
We zijn blij te horen dat ook in de diaconie wordt nagedacht hoe we de kwetsbare groepen mensen in onze gemeente kunnen ondersteunen.

Begrafenissen:
Ten tijde van overlijden en uitvaartdiensten zullen we moeten kijken hoe we op dat moment met de situatie kunnen omgaan. We zullen daarbij de richtlijnen van de overheid en van de PKN volgen.

Pastorale brief:
We zullen regelmatig een pastorale brief op de websites plaatsen en per mail versturen. Als u in uw omgeving iemand weet, die niet over een computer beschikt, dan vragen we u of u deze brief wellicht kunt uitprinten en in de brievenbus kunt doen van iemand die dit bericht graag zou ontvangen. Op die manier kunnen we elkaar blijvend betrekken bij de gemeente.

Pastoraat onderling:
Graag verzoeken we u allemaal om te denken om onze medegemeenteleden en de mensen buiten onze kring. Pak eens wat vaker de telefoon of stuur een mooi kaartje. Op die manier kunnen we contact houden met elkaar in deze bijzondere tijd.

Klokken van Hoop:
Op woensdagavond 18 maart om 19.00 uur zullen namens onze gemeenten de klokken luiden van de Dorpskerk als teken van hoop. Hiermee sluiten we aan bij een landelijke
actie van de Raad van Kerken in Nederland om in deze onzekere tijd een boodschap van bemoediging, hoop en troost te verspreiden. Dit zal de komende drie woensdagen gebeuren (18 en 25 maart en 1 april) van 19.00 – 19.15 uur. Op woensdag 18 maart is ook een Dag van Nationaal Gebed met live stream vanuit de EO-studio met enkele gasten uit de breedte en diversiteit van de kerk. Meer informatie vindt u via de websites.

Kerkdiensten:
Op dit moment worden er geen kerkdiensten gehouden vanuit onze beider kerken. Op internet en televisie worden op zondag verschillende vieringen uitgezonden. Om 9.20 uur is er een PKN kerkdienst op NPO2.
Koffiedrinken met ZOOM, om 11.00 uur op zondagen:
Graag zouden we willen voorstellen om de komende weken te gaan koffiedrinken met behulp van ZOOM. Hiermee kunnen we een soort conference call tot stand brengen. Ga hiervoor (op uw computer, tablet of smartphone) as. zondag om 11.00 uur naar de volgende link: https://us04web.zoom.us/j/475932859. Het is natuurlijk belangrijk als we op die wijze koffie hebben gedronken met elkaar (als dat zondag werkt), dat u hierover ook even bericht geeft aan mensen die niet mee kunnen doen omdat ze niet online verbonden zijn. Even een telefoontje om de laatste nieuwtjes door te geven en contact te maken kan dan erg belangrijk zijn.

Aanpassen van informatie:
Omdat de ontwikkelingen elkaar snel opvolgen kan het zijn dat zaken anders georganiseerd worden. We zullen u dan via de websites op de hoogte stellen hiervan.

Bijzondere veertigdagentijd:
Deze veertigdagentijd krijgt in deze omstandigheden een hele andere kleur. Nog maar kort geleden maakten wij enthousiast de start met de veertigdagentijd door de lancering van het diakonale project voor SAVE. Dit project geeft ondersteuning aan meisjes die in India niet naar school kunnen gaan omdat ze in naaiateliers werken. Door middel van de vastenkaart wilden we gaan proberen soberder te leven en daarmee geld te sparen voor het project van SAVE. Het zou mooi zijn als u hier thuis mee door kunt gaan, zodat we de opbrengst alsnog bij elkaar kunnen brengen als we elkaar weer kunnen ontmoeten. Met een mogelijk op handen zijnde economische crisis kan het zijn dat u minder kunt bijdragen. Alle kleine beetjes helpen. Als ieder bijdraagt naar vermogen kunnen we samen toch een mooi bedrag sparen.
Het vreemde is dat dit soort projecten nu naar de achtergrond lijken te verdwijnen, net als allemaal andere zaken die normaalgesproken zo vanzelfsprekend leken, hoewel sociale onthouding zomaar in de 40-dagen tijd kan passen. De focus verschiet al gauw naar het overlevingsinstinct, zoals we zagen bij het hamsteren in de supermarkten. Gelukkig zien we ook juist veel mooie dingen gebeuren, dat mensen delen in plaats van hamsteren. Een briefje in de brievenbus bij mensen in de straat om te vragen of ze iets nodig hebben. Het eetcafé dat eten weg geeft aan minder bedeelden. Op de veertigdagenkalender staat vandaag: ‘Heb uw naaste lief als u zelf’, Marcus 12:31. Een mooie tekst in deze verontrustende tijden.